пʼятниця, 22 березня 2024 р.

 


Війна призводить до погіршення епідеміологічної ситуації з інфекційних хвороб, і туберкульоз не є винятком. Сьогодні в Україні занадто багато факторів ризику, які призводять до зниження імунітету людей. Тому кожен з нас став ще більш вразливим перед світом бактерій.

Туберкульоз — інфекційна хвороба, яку спричиняють мікобактерії туберкульозу .Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але може вражати й інші органи.

Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму ТБ (тобто з активним бактеріовиділенням), до іншої людини повітряним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. 

Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту і від кількості бактерій, які вдихне здорова людина.

До груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз належать:

1) ВІЛ-інфіковані особи;

2) особи, які контактують із хворими на туберкульоз (сімейні чи професійні контакти);

3) особи із захворюваннями, що призводять до послаблення імунітету(цукровий діабет тощо.)

4) курці, особи, що зловживають алкоголем чи вживають наркотики;

5) іммігранти та біженці з регіонів із високою захворюваністю на туберкульоз;

6) особи, що перебувають за межею бідності, безробітні;

7) особи без визначеного місця проживання;

8) пацієнти психіатричних закладів;

9) особи, які перебувають під вартою .

10) працівники установ,закладів охорони здоров’я, які часто контактують із хворими на туберкульоз .

 

Ймовірність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз. Особливо чутливі до туберкульозу люди з ослабленою імунною системою (через хронічні захворювання :) та маленькі діти, оскільки їхня імунна система ще не сформована.

Щоб захистити дитину від важких форм туберкульозу, застосовують вакцину БЦЖ, яка захищає від тяжких, генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз. Вони особливо небезпечні для дітей першого року життя.Без щеплення вакциною БЦЖ у дитини, яка підхопить такий туберкульоз, зростає ризик смерті. Тому цю вакцину вводять так рано — на 3–5 день життя. Це рекомендований вік для вакцинації, однак діти старше 5 днів також можуть бути вакциновані, якщо раніше вони не були щеплені з об’єктивних причин.

Людина може захворіти на туберкульоз у будь-якому віці, але в перші роки життя вона не матиме генералізованої форми ТБ із множинним ураженням кількох органів.

Симптоми туберкульозу розвиваються поступово протягом кількох тижнів, інколи — місяців,до них належать:

  • Кашель, що триває понад 2 тижні, періодичний, зазвичай з мокротинням
  • Зниження працездатності, загальна втомлюваність
  • Незначний підйом температури тіла до 37–37,2 °C, за тяжких форм — виражена гарячка
  • Підвищена пітливість вночі
  • Зниження маси тіла без визначеної причини
  • Задишка (утруднене і прискорене дихання)
  • Кровохаркання

 

Діагностика туберкульозу полягає у визначенні ураженого органу, ідентифікації збудника, а також обов’язковому визначенні чутливості мікобактерій туберкульозу до лікарських засобів, які застосовують для лікування.В першу чергу проводиться рентгенографія органів дихання,загальні аналізи крові,та часто аналіз мокротиння (де і виявляють бактерію туберкульозу).

Кожен оцінити свої ризики захворіти на туберкульоз може пройшовши онлайн-анкетування за посиланням https://tbtest.phc.org.ua.

Пам’ятайте!!! Туберкульоз — виліковне захворювання, успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів і самодисципліни хворого.





Немає коментарів:

Дописати коментар